domingo, 28 de septiembre de 2008

LA ASSOCIACIÓ GRUP TRES TORRES

A mitjans de desembre de 2007, es va presentar una nova associació que té, com a principal objectiu, treballar pel patrimoni històric i cultural de Viladecans, per la seva preservació i difusió.

Es tracta del Grup Tres Torres, format, de moment, per onze persones molt sensibilitzades amb la importància de no oblidar el passat pagès i industrial de Viladecans. Josep Lligades, un dels fundadors d’aquesta entitat, aclara que no són un grup de nostàlgics. “Valorem el que s’ha construït i les millores que han suposat, però també considerem que moltes vegades s’han fet com si es partís de zero”. Ja a la seva presentació, que va tenir lloc a la Biblioteca, els membres de Tres Torres van explicar que “Viladecans no és un desert sobre el qual cal fer-ho tot de nou. Som una ciutat construïda durant segles per gent senzilla i això ho hem de poder disfrutar tots, sigui on sigui on hàgim nascut, perquè és obra de tots, i ens n’hem de poder enorgullir tots”.

Josep Lligades considera que Viladecans ara mateix és una ciutat “en clara expansió”, que té en el seu horitzó projectes de present i futur com el Parc de Negocis, el Parc Aeronàutic o el nou centre comercial. “Per aquest motiu no hi ha perill que es converteixi en un lloc en decadència o tancat en si mateix”. Amb aquest argument, Lligades insisteix en la conveniència de “crear un clima a nivell ciutadà de sensibilitat envers el patrimoni històric i cultural de la ciutat”. “Hi ha un gran nombre de gent sensibilitzada, perquè, a més, des de l’administració s’ha fet coses, però no les suficients,”, continua Lligades, “i per això no hi ha un clima general: no ha quallat suficientment”. En la presentació, el grup va demanar l’administració municipal “l’activació de les accions que ja s’estan realitzant en aquesta direcció i la posada en marxa de totes les mesures necessàries per a preservar aquest patrimoni, perquè pugui ser valorat per tots els ciutadans i ciutadanes”. De fet, ja hi ha hagut contactes amb l’Ajuntament per tal d’interessar-se en els projectes que es troben en marxa i oferir la seva col·laboració.

Aquesta jove associació recull la memòria i l’homenatge a l’Associació de Veïns del mateix nom, que va desenvolupar una gran activitat durant els anys de la lluita per la democràcia, i recorda les tres torres emblemàtiques de la ciutat, la Torre del Baró, la Torre Modolell i la Torre Roja. Precisament, el Grup Tres Torres vol constituir-se com a un element de guaita i empenta per al patrimoni històric i cultural de Viladecans.

No hay comentarios: